Fijnstof / Bouwstof

Wat is fijnstof?


Als we het over fijnstof hebben gaat het om deeltjes in de lucht die kleiner zijn dan 10 micrometer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houtstof, gipsstof, betonstof, enz.. Je wilt jezelf, personeel of klanten daar niet aan blootstellen. Fijnstof is in zo goed als alle gevallen gevaarlijk voor de gezondheid en de gevolgen van het inademen daarvan worden vaak onderschat. Je kunt er op den duur chronisch ziek van worden of vroegtijdig door sterven.

Mag het?


Als je fijnstof op wilt zuigen moet je daar een speciale stofzuiger voor hebben die gecertificeerd is voor het opzuigen van fijnstof. Er zijn duidelijke ARBO richtlijnen die dat ook vereisen. U dient altijd zelf op de hoogte te zijn van bestaande en geldende regelgeving betreffende het opzuigen van fijnstof of andere (gezondheids)gevaarlijke stoffen. Zuig nóóit fijnstof op met een huishoudelijke stofzuiger!

Hoe zit het dan met jullie eigen merk zakken en fijnstof?


Wij laten soms ook eigen merk zakken maken voor professionele machines. Dit betreft een huishoudelijke kwaliteit synthetisch materiaal en is derhalve niet gecertificeerd en in theorie ook niet geschikt voor het opzuigen van fijnstof. Desondanks is er een groot aantal klanten die onze eigen merk zakken daar toch voor gebruiken. Een aanzienlijk deel van die klanten is daar prima over tevreden en een klein gedeelte niet. De mate van tevredenheid hangt sterk af van de persoonlijke eisen/verwachtingen en het soort fijnstof dat wordt opgezogen. Het is voor ons dus onmogelijk om vooraf te bepalen of je tevreden zult zijn. Om daar achter te komen raden wij je aan om een keer een verpakking te proberen, temeer omdat je er financieel geen bult aan kunt vallen. Let wel; je bent en blijft te allen tijde verantwoordelijk voor het naleven van regelgeving en zorg te dragen voor jouw gezondheid en die van anderen!

Wat als het fout gaat?


Sowieso worden er door onze eigen merk zakken meer fijnstof deeltjes doorgelaten dan door originele zakken die gecertificeerd zijn voor fijnstof (stofklasse M of H en/of BIA-C keuring). In het slechtste geval kunnen de poriën van de zak dermate verstopt raken (met name bij gipsstof) waardoor een zak kan gaan scheuren. Voor de machine zelf is dat veelal niet erg, sterker nog, de machines zijn vaak zo gemaakt dat deze zonder zak gebruikt kunnen worden. Wat wel bezwaarlijk kan zijn is dat je de ketel niet goed stofvrij kunt legen waar dat bij het vernieuwen van een (vaak afsluitbare) zak wel kan. Daarnaast krijgen de filters ook meer te verduren waardoor deze soms sneller vervangen dienen te worden.
 
Alle prijzen zijn incl. BTW. Productafbeeldingen zijn slechts ter indicatie.
* Op werkdagen vóór 22:00 besteld = zelfde dag verzonden mits voorradig. © 2006 - 2019 De Stofzuigerzak | Algemene Voorwaarden